Την Έκθεση «Νίκος Καζαντζάκης: Η Ζωή και το Έργο» η οποία φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά επισκέφτηκαν το βράδυ της Πέμπτης ποδοσφαιριστές της Ακαδημίας του Ολυμπιακού. Η Έκθεση που άνοιξε τις πύλες της στις 18 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Οκτωβρίου περιλαμβάνει βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία του Νίκου Καζαντζάκη και είναι ένα «ταξίδι» του Μουσείου Καζαντζάκη από την Κρήτη στον Πειραιά. Η Έκθεση πραγματοποιείται με χορηγία του Προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτου Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά κ. Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος είναι και μέγας χορηγός του Μουσείου Καζαντζάκη στην Κρήτη.

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές επισκέφτηκαν την Έκθεση μαζί με τον Τεχνικό Διευθυντή της Ακαδημίας κ. Νίκο Τοπολιάτη, τον προπονητή της Κ-17 κ. Τάσο Θέο και την Υπεύθυνη Λειτουργικών Θεμάτων κα Χριστίνα Δαρίτση και είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο παρελθόν αλλά και να προβληματιστούν μέσα από το διαχρονικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη και για το μέλλον.

Τα παιδιά αφού περιηγήθηκαν στην Έκθεση είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το έργο του σπουδαίου συγγραφέα τα έργα του οποίου έχουν μεταφραστεί σ’ όλο τον κόσμο.

Την ώρα της επισκέψεως της Ακαδημίας στο «στολίδι» του Πειραιά, το Δημοτικό Θέατρο, παιζόταν η παράσταση «Καλλιγούλας» του Αλμπέρ Καμύ ο οποίος το 1957 κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Υποψήφιος για το Νόμπελ εκείνης της χρονιάς ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης και όταν ο Αλγερινός κέρδισε το βραβείο είχε γράψει σε γράμμα του: «…Και ακόμα δεν ξεχνώ πως τη μέρα που λυπόμουν να δεχθώ μια διάκριση, που ο Καζαντζάκης άξιζε εκατό φορές περισσότερο, επήρα από εκείνον το πιο γενναιόδωρο από όλα τηλεγράφημα».

Ο Νίκος Καζαντζάκης φώτισε με το έργο του και την στάση ζωής του τα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό μας και μετέφερε το μήνυμα της Ελλάδος σ’ όλο τον κόσμο.

Τα παιδιά της Ακαδημίας του Ολυμπιακού κέρδισαν περισσότερα από μια νίκη σ’ ένα παιχνίδι από την επίσκεψη τους στην Έκθεση η οποία τους έδειξε έναν άλλο δρόμο, αυτό της γνώσης και της σκέψης. Τα έργα και η ζωή του Νίκου Καζαντζάκη δείχνουν το δρόμο στους νέους που θέλουν να ζήσουν δυνατά. Τα έργα του έχουν πάθος και αγάπη για τη ζωή, την Ελλάδα και τις ανθρώπινες αξίες.