Μόλις κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η κοινή δήλωση των παικτών του Ολυμπιακού με την οποία ανακοινώνουν ότι  είναι αδύνατο να συμμετάσχουν στις υποχρεώσεις των εθνικών τους ομάδων στα προκριματικά του Νοεμβρίου, άρχισαν να γράφονται διάφορα περισπούδαστα άρθρα σε ιστοσελίδες για τις κυρώσεις  με τις οποίες  απειλούνται από την ΕΟΚ του Βασιλακόπουλου….

Σύμφωνα με τον κανονισμό κινδυνεύουν με ποινή δύο αγωνιστικών στο πρωτάθλημα αν κι εφόσον συμπεριληφθούν στην τελική κλήση από τον Θανάση Σκουρτόπουλο . Αν τους αποκλείσει (αφού ξέρει ότι δεν θα πάνε) δεν μπορεί να τους επιβληθεί καμία ποινή.

Το ίδιο και στον Ολυμπιακό ο οποίος αν βρισκόταν αυτός πίσω από την άρνηση των διεθνών να πάνε στην Εθνική θα κινδύνευε με αφαίρεση 2 βαθμών, αλλά με δεδομένο ότι οι αθλητές προχώρησαν σε κοινή δήλωση δεν μπορεί να εφαρμοστεί η σχετική διάταξη…

Το άρθρο 94 του πειθαρχικού κώδικα, παράγραφος 2 αναφέρει:

«Σε παίκτη που αρνείται αδικαιολόγητα την συμμετοχή του στην προετοιμασία και τις αγωνιστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Ομάδας,  επιβάλλεται αυτοδίκαια και αυτεπάγγελτα, η ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες πρωταθλήματος και Κυπέλλου της ομάδας του. Ο αριθμός των αγώνων αποκλεισμού του είναι ίσος με τους αγώνες που θα συμμετάσχει η Εθνική στα πλαίσια των διεθνών αγωνιστικών εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας«.

Η Εθνική θα δώσει δύο αγώνες  στις 24/11 με τη Μεγάλη Βρετανία στο Λέστερ και στις 27/11 με το Ισραήλ στο Ηράκλειο.

Βέβαια υπάρχει και το 94.1 που αναφέρει ότι :»Επειδή η επιβολή ποινής σε αθλητή είναι πράξη που χαρακτηρίζεται σαν ακραία επιβάλλεται η πρότερη εξάντληση μέτρων σωστής διαπαιδαγώγησης και διαμόρφωσης του χαρακτήρα των αθλητών, που επιλέγονται στα εθνικά συγκροτήματα, η προβολή αθλητικών προτύπων, η κατανόηση και αναγνώριση του κύρους και της σημασίας της ιδιότητας του διεθνή αθλητή, έτσι ώστε η εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους που πηγάζουν από αυτή να είναι ενσυνείδητη και εκούσια«.

Αν τελικά τεθεί θέμα κυρώσεων στους παίκτες του Ολυμπιακού κινδυνεύουν να χάσουν το εντός έδρας ματς με τον Κόροιβο (03/12) και το εκτός με την ΑΕΚ (10/12).

Για τους Μιλουτίνοφ και Στρέλνιεκς, θα επιληφθεί η FIBA.