Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «insideworldfootball.com», η UEFA πρόκειται να παρέμβει στην Ελλάδα για τον ορισμό διαιτητών στους εγχώριους αγώνες και αναμένονται εξελίξεις στη διαιτησία του ελληνικού ποδοσφαίρου:

«Η UEFA έστειλε τον Λάκοβιτς σε μια ακόμη προσπάθεια να καθαρίσει το χάος με τα στημένα παιχνίδια στην Ελλάδα

Κατηγορίες για στημένα παιχνίδια κατατρέχουν ακόμη το Ελληνικό ποδόσφαιρο, με τις ομάδες να παραπονιούνται ότι η κάθαρση που τους υποσχέθηκαν δεν έχει συμβεί και ότι οι ορισμοί των διαιτητών είναι αποτέλεσμα άσκησης επιρροής, που με τη σειρά τους χειραγωγούν τα αποτελέσματα των αγώνων.

Η Ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (ΕΠΟ), που είναι υπό τον έλεγχο μιας επιτροπής εξομάλυνσης της FIFA με την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας να αναφέρεται στον Πορτογάλο Βίτορ Μέλο Περέιρα, έχει αποτύχει να εξαλείψει τις υποψίες για στήσιμο παιχνιδιών στη Super League, μια κομβική υπόσχεση από τη FIFA όταν αυτή προσγειώθηκε στη θέση της επίβλεψης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο κρίσης που ο Ζόραν Λάκοβιτς, ο διευθυντής εθνικών ομοσπονδιών στην UEFA, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, βρίσκεται σε αποστολή στη χώρα, σε άλλη μια προσπάθεια να βρουν λύσεις με την ελληνική διοίκηση.

Πηγές του Insideworldfootball υποστηρίζουν ότι πάνω από το 50% των ομάδων είναι εξοργισμένες με τους ορισμούς διαιτητών και το πώς αυτοί φαίνεται να ευνοούν ορισμένες ομάδες. Υποστηρίζουν ότι στην ΕΠΟ συνειδητά παίρνουν αυτές τις αποφάσεις για να επηρεάσουν τα αποτελέσματα και ότι έχει υπάρξει ένας αριθμός εκκλήσεων να διορίζονται οι διαιτητές από ένα κεντρικό όργανο εκτός Ελλάδας και ότι θα πρέπει να έρθουν ξένοι διαιτητές για να διευθύνουν αγώνες.

Η Επιτροπή Εξομάλυνσης είναι ενσωματωμένη στη χώρα, αλλά δουλεύει με νέους αξιωματούχους πολλοί από τους οποίους είναι κεντρικές μορφές προηγούμενων καταστάσεων ή συνδέονται με τα προηγούμενα καθεστώτα που υποχρέωσαν την FIFA να παρέμβει στα ελληνικά πράγματα εξαρχής. Ο Λάκοβιτς έχει ένα βασικό καθήκον στα χέρια του, δηλαδή να διαπραγματευτεί ένα κοινό τόπο ανάμεσα σε όσους παίζουν ρόλο στην ομοσπονδία, πόσο μάλλον να βρει μια λύση στα παράπονα των ομάδων και τα ζητήματα που αφορούν τους διορισμούς των διαιτητών. Όμως, πρέπει να βρεθεί μια λύση, εάν πρόκειται να υπάρξει ένα ενδεχόμενο να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των ομάδων και των οπαδών στην κεντρική διοίκηση του αθλήματος.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Insideworldfootball αποκάλυψε ότι ύστερα από έναν χρόνο που βρίσκεται σε αυτή τη θέση ο Περέιρα είχε αποτύχει να σταματήσει το στήσιμο παιχνιδιών που φαίνεται να έχει γίνει τμήμα της ζωής του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στην αρχή της αποστολής του ο Περέιρα υποστήριξε ότι: «Σύμφωνα με την ενημέρωση από την UEFA και τη FIFA, το 75% των αγώνων της ελληνικής Football League (δεύτερη κατηγορία) είναι υπό έρευνα σε σχέση με στοιχηματισμό».

Οι νέες εκλογές οδήγησαν στον Αλέξη Δέδε, πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΕΚ που παραιτήθηκε για να αναλάβει θέση στην επιτροπή εξομάλυνσης, έχοντας οριστεί γενικός γραμματέας της ΕΠΟ. Ο Δέδες θεωρείται ότι είναι κοντά στον Μιχάλη Κουκουλάκη έναν πρώην διεθνή διαιτητή.

Ο Κουκουλάκης ήταν ένας ενεργός διαιτητής μέχρις ότου έγινε μέλος της επιτροπής εξομάλυνσης και του ανατέθηκε η επίβλεψη των διαιτητών και των ορισμών τους, με την υποχρέωση να αναφέρεται στον Περέιρα. Στην επιτροπή εξομάλυνσης βρέθηκε μαζί με έναν άλλο πρώην διαιτητή, τον Σταύρο Τριτσώνη.

Ο κατάλογος των αμφισβητήσιμων αποφάσεων διαιτητών έχει γίνει ακόμη πιο μακρύς με τα τοπικά ΜΜΕ να τονίζουν αποφάσεις που επηρεάζουν την εξέλιξη των αγώνων. Μια τέτοια απόφαση ήταν στον αγώνα ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΣ Γιάννενα όταν ο φορ του ΠΑΣ Μπετρά εμφανώς ανατράπηκε από τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ Τσιντώτα όταν ήταν έτοιμος να σκοράρει.

Οι ομάδες παραπονιούνται ότι οι ορισμοί διαιτητών δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με νέα πρόσωπα να αποκτούν εξουσία αλλά κυριαρχούν οι ίδιες σχέσεις με ομάδες. Υποστηρίζεται ότι μπορούν να βρεθούν νήματα που τους συνδέουν με αυτούς που εμπλέκονται στην τόσο προβεβλημένη υπόθεση «Κοριόπολις» για τα στημένα παιχνίδια και την πιθανή τους επιρροή πάνω στους ορισμούς διαιτητών».