«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», λέει το λαϊκό γνωμικό που μοιάζει να ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου. 

Η είσπραξη επιδόματος 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως για τη διαμονή της, απόφαση που υπογράφεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου στο οποίο και η ίδια προΐσταται (!) έχει δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων.

Η δυσφορία είναι τεράστια και στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Ως «ηθικό ατόπημα» χαρακτηρίζουν ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης το χρυσό ενοίκιο που έφερε στη δημοσιότητα το Πρώτο Θέμα. «Τη στιγμή που καλούμαστε να υπερασπιστούμε τους πλειστηριασμούς, το γεγονός αυτό αποτελεί τεράστια πρόκληση που δεν καταπίνεται εύκολα», σχολίασε συμπολιτευόμενος βουλευτής, ο οποίος, από τότε που έγινε γνωστή η είδηση, δέχτηκε καταιγισμό παραπόνων, πολλά από αυτά οργισμένα. Όχι αδίκως, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η κ. Αντωνοπούλου λαμβάνει 1000 ευρώ το μήνα και το υπουργείο της για τον ίδιο λόγο (βοήθημα για την αποπληρωμή του ενοικίου) παρέχει 80 ευρώ στα νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μάλιστα, στην οποία ανήκει και η ίδια δεν διστάζει να προβάλει διαρκώς το φιλολαϊκό της πρόσωπο, υποστηρίζοντας ότι ασκεί κοινωνική πολιτική που βοηθά τους οικονομικά αδύναμους.

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, όμως, στην όλη ιστορία προκαλεί το γεγονός ότι η προκλητική αυτή απόφαση στηρίζεται σε νόμο της πρώτης αριστερής κυβέρνησης. Με τη διάταξη του ν. 4336/15 (Συνταξιοδοτικές διατάξεις Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης) καλύπτονται από το Δημόσιο τα έξοδα διαμονής στην Αθήνα, όχι μόνο των βουλευτών της επαρχίας, αλλά και των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών. Η νεοσύστατη κυβέρνηση δηλαδή άλλαξε ουσιαστικά την απόφαση του 1994 (του τότε Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη) που επιδοτούσε μόνο τη διαμονή βουλευτών της επαρχίας για τέσσερις διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και συμπεριέλαβε στην επιδότηση και τα έξοδα των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης. Η απόφαση, μάλιστα, ισχύει ανεξαρτήτως μισθώματος και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο! Tη δεδομένη στιγμή, η αποκάλυψη αυτή αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στο ηθικό πλεονέκτημα, πίσω από το οποίο οχυρώνεται η κυβέρνηση.

Πηγή: protothema.gr