Άκρως αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times για τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, αναφορικά με τη δράση του στην Ελλάδα και τον ρόλο του στη Ρωσία:

«Εδώ και χρόνια, ο Ιβάν Σαββίδης ήταν ο άνθρωπος του Κρεμλίνου στην Ελλάδα. Ο Έλληνορώσος δισεκατομμυριούχος, πρώην μέλος της ρωσικής Δούμας και ιδιοκτήτης επαγγελματικής ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, κινήθηκε άψογα ανάμεσα στους αθλητικούς κόσμους και των δύο χωρών. Έχει ανάμειξη σε κάθε πτυχή της ζωής στη Θεσσαλονίκη, την πόλη του λιμανιού όπου ζει και είναι ένας πολύ γνωστός παίκτης στον κόσμο των ελληνικών και ρωσικών ολιγαρχών. Όλα αυτά προσέλκυσαν τον ενδιαφέρον των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι υπέκλεψαν επικοινωνίες τον Ιούνιο, που έδειχναν ότι ο κ. Σαββίδης «εργαζόταν» ως άνθρωπος της Ρωσίας για να υπονομεύσει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, που θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η Αθήνα για χρόνια ήταν αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η Μόσχα η οποία βλέπει την επέκταση της συμμαχίας ως μεγάλη απειλή για τα σύνορά της, ήταν αποφασισμένη να στηρίξει το όχι στο δημοψήφισμα για την συμφωνία των πρεσπών.

Σε αντίποινα, οι αμερικανοί αξιωματούχοι, προέβησαν σε μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση: Άρχισαν να ασκούν πιέσεις στην αριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε παγώνοντας τις σχέσεις με την Μόσχα και απελαύνοντας δυο ρώσους διπλωμάτες από την Αθήνα και απαγορεύοντας την είσοδο στην χώρα σε άλλους δυο.

Οι αμερικανοί κατάσκοποι και διπλωμάτες είναι κατενθουσιασμένοι. Παρότι το δημοψήφισμα που έγινε τον περασμένο μήνα στην «Μακεδονία» είναι μόνο ο μισός δρόμος – τώρα το κοινοβούλιο της χώρας πρέπει να αποφασίσει αν η χώρα θα μπει στο ΝΑΤΟ – αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν ως νίκη το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε ο κ. Σαββίδης και απελάθηκαν οι διπλωμάτες. Νίκη, απέναντι στις εκστρατείες παραπληροφόρησης της Ρωσίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

«Κάνουμε αντεπίθεση και δείχνουμε ότι μπορούμε να παίξουμε κι εμείς σκληρό παιχνίδι. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα που ίσως στο παρελθόν δεν μπορούσαμε να κάνουμε». Δήλωσε ο Christopher R. Hill, πρώην πρέσβης στην ΠΓΔΜ.

Όλες αυτές οι παρασκηνιακές κινήσεις γίνονται την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ταξίδευε στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, όταν αγκάλιαζε δημόσια τον Βλαντιμίρ Πούτιν και άφηνε αιχμές για το ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ακόμα ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Προεδρία και το σύστημα εθνικής ασφάλειας εργάζεται. Όμως, η ιστορία της «Μακεδονίας» αρχίζει πολύ πριν από αυτό.

Όταν οι αμερικανοί αξιωματούχοι διαπίστωσαν το καλοκαίρι του 2016 ότι η Ρωσία επιχειρούσε να αναμειχθεί στις αμερικανικές εκλογές, τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών δούλεψαν με τις μυστικές υπηρεσίες και έφτιαξαν ένα σώμα για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές προσπάθειες υπονόμευσης κυρίως στην Ευρώπη.

Την Άνοιξη του ίδιου χρόνου συνειδητοποίησαν ότι η «Μακεδονία» ήταν ένας πιθανός στόχος. Στις 12 Ιουνίου Έλληνες και Σκοπιανοί αξιωματούχοι ανακοίνωναν ότι η χώρα θα αλλάξει το όνομά της σε Βόρει Μακεδονία για να δοθεί τέλος στην διαμάχη 30 χρόνων με την Ελλάδα. Μόλις η χώρα ονομαστεί επίσημα Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα θα άρει το βέτο στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα δεν χάρηκε. Σε συνέντευξη στην Αθήνα τρεις μέρες μετά την συμφωνία, ανώτατος Ρωσος διπλωμάτης προειδοποίησε τη Δύση αν προσκαλέσει την «Μακεδονία» στην Συμμαχία.

«Δεν θα ρίξουμε πυρηνικά αλλά όπου υπάρχουν λάθη υπάρχουν και συνέπειες», δήλωσε ο Vladimir A. Chizhov, πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ.

Στέητ Ντιπάρτμεντ, CIA και η Ευρωπαϊκή Διοίκηση του αμερικανικού Πενταγώνου σήμαναν συναγερμό. Οι αντιδράσεις στα Σκόπια υπέρ του όχι στο δημοψήφισμα άρχισαν να πληθαίνουν. Εκατοντάδες νέα site καλούσαν σε μποικοτάζ τους κατοίκους της πΓΔΜ. Όλα είχαν από πίσω ρωσική υποστήριξη. Την ημέρα της συμφωνίας, έγιναν βίαιες διαδηλώσεις έξω από το κοινοβούλιο στα Σκόπια.