Ο Πορτογάλος τεχνικός εξελίσσεται στο μεγαλύτερο κερδισμένο στοίχημα της «εποχής Μαρινάκη». Ο τρόπος που δουλεύει, η εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και οι σχέσεις με τους στενούς συνεργάτες του. Πως κέρδισε τους παίκτες του και τι συνέβη το καλοκαίρι στην Ολλανδία.

Η επική νίκη – πρόκριση επί της Μίλαν προκάλεσε έκρηξη συναισθημάτων στην οικογένεια του Ολυμπιακού. Εκείνοι, όμως, που ζουν καθημερινά και από πολύ κοντά την ομάδα και ειδικά τον Πέδρο Μαρτίνς, δεν έπεσαν από τα… σύννεφα. Δεν αποτελεί έκπληξη για εκείνους που γνωρίζουν τη δουλειά που έχει κάνει ο Πορτογάλος. Το αντίθετο, μάλιστα: Θεωρούν ότι είχε αδικηθεί μέχρι τώρα ο Ολυμπιακός. Ότι δεν είχε πάρει αυτό που άξιζε πραγματικά, βάσει της αγωνιστικής εικόνας, που έχει παρουσιάσει. Και δεν έχουν άδικο.

Ο Πέδρο ζει για το ποδόσφαιρο. Αυτό ήταν το βασικό στοιχείο στην… συστατική επιστολή, που είχε φτάσει στα χέρια του Κριστιάν Καρεμπέ. Εδώ και 20 μήνες έχουν ξεκινήσει οι επαφές του Γάλλου με τον Πορτογάλο τεχνικό. Είχε πειστεί ο πρώην Σύμβουλος Στρατηγικής της διοίκησης και νυν Αθλητικός Διευθυντής, ότι αυτός ο άνθρωπος θα ταίριαζε απόλυτα στον Ολυμπιακό. Και δικαιώνεται απόλυτα. Όχι, μόνο, με την ιστορική επιτυχία απέναντι στην Μίλαν. Αλλά για το ποδόσφαιρο που παρουσιάζουν οι «ερυθρόλευκοι» από το ξεκίνημα της χρονιάς, παρότι αποτελούν ένα καινούργιο σύνολο, με ρόστερ ανανεωμένο κατά 80% σε σύγκριση με πέρυσι.

Η επιτυχημένη δουλειά του Μαρτίνς βασίζεται σε τέσσερα «μυστικά». Σε τέσσερα στοιχεία, που αποτελούν τις θεμελιώδεις αρχές του Πορτογάλου. Και πάνω σε αυτές έχει βασιστεί όλη η προσπάθεια, που έχει ξεκινήσει από τον ίδιο εδώ και οκτώ μήνες: Ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο, στενές, αλλά διακριτές σχέσεις με τους συνεργάτες του, δίκαιη διαχείριση του ρόστερ, έλεγχος του κλίματος στα αποδυτήρια. Αυτό το «καρέ» έβγαλε τον Πέδρο από τη δύσκολη συγκυρία. Από εκείνο το διάστημα, που ο Ολυμπιακός δεν έπαιρνε αυτό που δικαιούταν στο χορτάρι. Σημείο – κλειδί, όμως, ήταν η ήττα από τον ΟΦΗ. Η εμφάνιση των «ερυθρόλευκων» στο Ηράκλειο προκάλεσε την πρώτη μεγάλη… έκρηξη του Μαρτίνς. Ατάκες όπως «εσείς είστε το λάθος μου», συνδυασμένες με την απόφαση για… εγκλεισμό όλων στο Ρέντη, πριν από το παιχνίδι με την Ντουντελάνζ, έστειλαν το πιο ξεκάθαρο μήνυμα. Ανοχή και δικαιολογίες, τέλος. Ουδείς στο απυρόβλητο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι από τους βασικούς σε εκείνο το ματς… τιμωρήθηκαν. Άλλοι έκαναν καιρό να ξαναδούν ενδεκάδα, ενώ άλλοι μπαινόβγαιναν. Ο Πέδρο ήταν απολύτως σίγουρος για τη δουλειά που είχε κάνει σε αμιγώς αγωνιστικό επίπεδο. Είχε, επίσης, κερδίσει την ομάδα αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι είναι δίκαιος. Έπρεπε, όμως, να δώσει τη μάχη του για να αλλάξει η νοοτροπία ορισμένων. Και να τους πείσει ότι δεν υπάρχει εύκολο παιχνίδι. Όταν έφτασε και σε αυτόν τον τομέα στο επίπεδο που ήθελε, ο Ολυμπιακός άρχισε να δέχεται χτυπήματα εξωαγωνιστικά. Από τη διαιτησία και τους τραυματισμούς. Σε εκείνο το σημείο, όμως, ο Πέδρο κατάφερε να εμπνεύσει τους παίκτες του. Τους πλησίασε, τόσο ατομικά, όσο και ως ομάδα, με τέτοιο τρόπο, ώστε να τους δείξει το δρόμο προς την επιτυχία. Ασχέτως των απουσιών ή του μεγέθους του αντιπάλου, ο Ολυμπιακός παρουσιάζει σε κάθε ματς το δικό του ποδόσφαιρο. Το κανονικό ποδόσφαιρο. Εκείνο που δικαιώνεται στο τέλος, ακόμη κι αν έχει να αντιμετωπίσει την… εξυγίανση.

*Ο Κριστιάν Καρεμπέ ανέλαβε να τρέξει την υπόθεση του Μαρτίνς, τόσο τον Μάιο του 2017, όσο και τον εφετινό Μάρτιο. Και από τη στιγμή που ο Πορτογάλος ανέλαβε τον Ολυμπιακό, ο Γάλλος έγινε ο πιο στενός συνεργάτης του, από τη θέση, πλέον, του Αθλητικού Διευθυντή.

 

*Οι Γκιγιέρμε και Χασάν εμφανίστηκαν ταυτόχρονα για πρώτη φορά στο Ρέντη. Και ο Μαρτίνς έσπευσε να καλωσορίσει πρώτα τον Βραζιλιάνο και στη συνέχεια τον Αιγύπτιο, με τον οποίο είχε συνεργαστεί και στη Ρίο Άβε. Είναι και αυτό ένα παράδειγμα των ίσων αποστάσεων που κρατάει ο Πέδρο από όλους τους παίκτες του, ανεξαρτήτως παρελθόντος και εθνικότητας.

*Εκτός από τον Καρεμπέ, ο Μαρτίνς μοιράζεται και με τον Μοντέστο την κορυφή της πυραμίδας του αγωνιστικού τομέα. Ο Κορσικανός επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ έχει… μάτι, πιστώνεται τις επιλογές των Σισέ, Καμαρά, Κούτρη και αποτελεί βασικό συνομιλητή του Πέδρο σε ζητήματα παικτών.