Ο προηγούμενος… κύκλος έκλεισε τυπικά για τον Ολυμπιακού τον περασμένο Απρίλιο, αλλά ουσιαστικά αυτό συνέβη πριν από έντεκα μήνες. Εκείνο το 1-1 με τον Αστέρα Τρίπολης, στις 28 του περασμένου Νοεμβρίου, έριξε τους «ερυθρόλευκους» από την κορυφή της βαθμολογίας. Και οι τέσσερις μήνες που ακολούθησαν αποδείχθηκαν… καταστροφικοί. Ο Όσκαρ Γκαρθία τα έκανε χειρότερα από ό,τι τα βρήκε, ο Χρήστος Κόντης δεν κατόρθωσε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και στις 6 Μαΐου, στα Γιάννινα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν ξεκάθαρος: «Θα τα αλλάξω όλα», ήταν το κεντρικό νόημα των όσων είπε ο ηγέτης της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ απευθυνόμενος στην ομάδα στα αποδυτήρια του «Ζωσιμάδες», έπειτα από τη βαριά ήττα (3-0) από τον ΠΑΣ. Και έκανε πράξη τις εξαγγελίες του. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, ένα μήνα νωρίτερα η πρόσληψη του Πέδρο Μαρτίνς. Με τη διαφορά ότι ο Πορτογάλος τεχνικός μετακόμισε τον Απρίλιο στην Ελλάδα όχι για να αναλάβει άμεσα τον Ολυμπιακό, αλλά για να προετοιμάσει το έδαφος εν όψει του καλοκαιριού.

Αυτό το διάστημα των δυο μηνών, από τις αρχές Απριλίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, όταν ξεκίνησε η καλοκαιρινή προετοιμασία του Ολυμπιακού, αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας. Και αυτό διότι ο Πορτογάλος τεχνικός είχε το περιθώριο και την άνεση για αξιολογήσει το ρόστερ, να ενημερωθεί για όλα όσα αφορούν την ομάδα του Πειραιά και να επιλέξει τα πρόσωπα, που είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην δική του αγωνιστική φιλοσοφία. Επεξεργάστηκε όλα τα δεδομένα εκείνου του ρόστερ, καθώς και των παικτών, οι οποίοι άνηκαν στον Ολυμπιακό, αλλά είχαν παραχωρηθεί δανεικοί. Και ζήτησε την παραμονή του 1/3 του περσινού δυναμικού. Καθώς και την επιστροφή στον Πειραιά των Βούκοβιτς, Τσιμίκα, Μπουχαλάκη και Γιαννιώτη. Ο στόχος του ήταν να δημιουργήσει ένα σύνολο με ξεκάθαρο προσανατολισμό στο γήπεδο, πιο γρήγορο, πιο δημιουργικό και ικανό να συνδυάσει την αποτελεσματικότητα με το θέαμα.  Καμία, σχέση, δηλαδή με αυτό το… κάτι που είχε δημιουργήσει πέρυσι ο Μπέρνικ Χάσι.

Η αλήθεια είναι ότι ο Πέδρο δεν είχε μόνο αγωνιστικά κριτήρια. Στις αποφάσεις του σχετικά με τους παίκτες που ήθελε να παραμείνουν στο ρόστερ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο και ο χαρακτήρας. Δεν θέλει… μπελάδες στα πόδια του ο Πορτογάλος. Και η ηρεμία στα αποδυτήρια είναι ένα βασικό συστατικό της μετάλλαξης προς τον νέο Ολυμπιακό. Το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της ομάδας έχει… θωρακίσει το πρότζεκτ της δημιουργίας καινούργιας ομάδας.